Svetovni dan kmečkih žena

Današnji dan, 15. oktober, je v znamenju praznovanja in podpore kmečkih žensk. Mednarodni dan kmečkih žena, ki ga je določila Organizacija združenih narodov, praznujemo vsako leto. Glavni namen je priznavanja ključne vloge in prispevka kmečkih žena pri krepitvi razvoja podeželja in kmetijstva po vsem svetu ter izboljšanju preskrbe s hrano in izkoreninjenju revščine na podeželju.

Ali ste vedeli, da:

- imamo v Sloveniji 69.902 kmetijskih gospodarstev,
- je bil lansko leto ustanovljen Svet za ženske na podeželju,
- je bilo ob zadnjem merjenju v vlogi gospodaric oziroma upraviteljic kmetij 14.096 žensk, kar predstavlja 20,2% vseh upraviteljev?

Zelo pomembno je, da smo tako družba kot tudi državni organi pozorni na potrebe žensk v kmetijstvu in vlagamo vanje, si prizadevamo za njihovo socio-ekonomsko opolnomočenje  in jih podpiramo pri enakopravnem sodelovanju in odločanju na vseh ravneh poslovanja. Na vse to nas opominja tudi Svet za ženske na podeželju, ki poleg omenjenih pobud prav tako daje predloge za izboljšanje položaja žensk in deli strokovna mnenja k ukrepom, tako kmetijskih kot tudi drugih politik, ki imajo vpliv na položaj žensk na podeželju.

Že dolgo pred ustanovitvijo Sveta za ženske na podeželju, pa je bilo ustanovljeno veliko društev podeželskih žena in deklet. Društva so namenjena povezovanju žensk s podeželja, njihovemu druženju, izvajanju projektov ter opominjanj na njihovo pomembno vlogo v kmetijski industriji. Prav tako so članice vedno pripravljene priskočiti na pomoč, skuhati oziroma pripraviti dobrote in jih tudi postreči. Društva lahko najdemo po različnih regijah v Sloveniji, nekatera imajo že zelo dolgo tradicijo.

Ob današnjem dnevu bi radi zahvalili vsem kmečkim ženskam, ki s svojim trdim delom skrbite, da se lahko razvajamo z odličnimi pridelki, prav tako pa se vam zahvaljujemo, da z nami pišete zgodbo kupiLokalno.

Niste našli željenih izdelkov?
Pustite nam kontakt, da vas bomo lahko obvestili o novih izdelkih, receptih, akcijah in novih funkcijah na našem portalu.
Obvestite me
Vaših podatkov ne bomo delili z drugimi.
close-link