Klapavice s česnom in peteršiljem z vonjem po morju

Vonj po morju, poletju in soncu je zelo blizu, zato je pravi čas za preprost morski recept, pri katerem je uspeh zagotovljen le, če so školjke sveže, mesnate in se važijo s svojo oranžno-rdečo barvo. Buzaro oziroma kombinacija klapavic s česnom, peteršiljem in vinom je nekaj, kar lahko našo predjed, glavno jed ali večerjo popelje v pravo morsko doživetje, ki ga vredno deliti z dobro družbo.

Čas priprave

50 minut

Čas kuhanja

15 minut

Skupni čas

65 minut

Sestavine za 2 do 4 osebe

- 2 kg svežih klapavic
- 6 strokov česna
- vejice peteršilja
- 2 dcl suhega belega vina
3 žlice drobtin
- Ekstra deviško olivno olje
1/2 limone

Postopek

Najprej na drobno nasekljamo česen in peteršilj ter ju pokrijemo s folijo za kasnejšo uporabo.

Nato se lotimo čiščenja klapavic. Najbolje jih očistimo pod tekočo vodo in z gobico, in sicer jih podrgnemo in jim s hitrim potegom odstranimo rjavo vrvico. Odprte klapavice zavržemo. Očiščene klapavice moramo uporabiti v najkrajšem možnem času.

Ko imamo vse pripravljeno, se lotimo najboljšega dela, to je kuhanje. Za 2 kg klapavic je najbolje uporabiti zelo široko posodo s pokrovom, da bomo lahko v njej skuhali vse klapavice naenkrat in jih med kuhanjem tudi pokrili.

V posodo vlijemo ekstra deviško olivno olje, tako da z njim pokrijemo dno celotne posode. Dodamo česen in ga segrevamo na srednji temperaturi, da lepo zadiši. Vmes večkrat premešamo. Česen ne sme porjaveti. Česnu dodamo nasekljan peteršilj in 1 minuto počasi mešamo.

Iz hladilnika vzamemo klapavice in odlijemo morebitno tekočino, ki se je po čiščenju nabrala v posodi, v kateri smo hranili klapavice, saj je ta zelo slana. Klapavice dodamo v posodo k česnu in peteršilju ter vse skupaj premešamo in pokrijemo, da se pričnejo klapavice odpirati. Kuhamo pokrito na srednji temperaturi. Po 5 minutah kuhanja dodamo belo vino, premešamo in ponovno pokrijemo, da večji del vina izpari in kuhamo še približno 3 minute. Ko so vse klapavice odprte, dodamo še drobtine. Na sredini posode naredimo prostor in počasi z leseno kuhalnico v omako vmešamo drobtine, nato premešamo vse skupaj in kuhamo še minuto ali dve in klapavice so pripravljene.

Za še boljši okus, klapavice pokapamo s sokom sveže limone in ekstra deviškim olivnim oljem ter še vroče postrežemo. Zraven ponudimo svež kruh s hrustljavo skorjo.

Zanimivost

Sveže klapavice moramo do uporabe hraniti v hladilniku, da se ne začnejo odpirati. Čas kuhanja je kratek, ker školjke ne potrebujejo dolge termične obdelave, je pa potrebno malo več časa za pripravo sestavin in čiščenje klapavic.

Morski dober tek!

Vas zanima več receptov?

Niste našli željenih izdelkov?
Pustite nam kontakt, da vas bomo lahko obvestili o novih izdelkih, receptih, akcijah in novih funkcijah na našem portalu.
Obvestite me
Vaših podatkov ne bomo delili z drugimi.
close-link