Hrustljava polenta

Domač koruzni zdrob oziroma polenta, mleta z mlinom na kamen, kaj lepšega in bolj enostavnega v naši kulinariki. Tradicionalni način mletja zagotavlja svežino te enostavne jedi, tradicionalna stara sorte koruze, ki ni gensko spremenjena, pa poskrbi za naše zdravje. Razlika med koruznim zdrobom in polento je v tem, da je polenta bolj fino mleta od zdroba, uporabljata pa se na enak način. Domača polenta ima svojevrsten maslen okus in jo je možno pripraviti za slan ali sladek okus.

V spodnjem receptu smo združili lokalne sestavine dveh slovenskih pokrajin, Prekmurja in Primorske. Uporaba polente v domači kuhinji je skupna obema pokrajinama, a rožmarin ima značilen vonj po morju, prekmurska šunka pa pridih ostrih zim, ki zaznamujejo njen okus v postopku zorenja. A ne glede na njuno geografsko oddaljenost, se s polento odlično dopolnjujeta, zato smo ju združili v hrustljavem receptu, ki se lahko postreže kot odlična predjed, lahka večerja ali stranska jed.

Čas priprave

30 minut

Čas kuhanja

20 minut

Skupni čas

50 minut

Sestavine za 2 osebi

- 500 ml vode
- 100 g polente ali koruznega zdroba
- 6 rezin prekmurske šunke (lahko tudi pršuta)
- 1 vejica rožmarina
- 30 g masla
- 1/2 žličke soli

Postopek

Vejico rožmarina speremo z vodo, ga osušimo, odstranimo leseni del in nasekljamo.

Polento ali koruzni zdrob skuhamo v skladu z navodilom na embalaži, če navodila ni, sledimo naslednjim napotkom.

Zavremo vodo in ji dodamo žličko soli. Če merimo v skodelicah, je razmerje med polento in vodo nekje 1:3, kar pomeni, da uporabimo polno skodelico polente in 3 polne skodelice vode. Ko voda zavre, v njo vmešamo polento, znižamo temperaturo kuhanja in ves čas mešamo, da se prične zmes gostiti. Za mešanje uporabimo leseno kuhalnico.

Ko se polenta zgosti, dodamo nasekljan rožmarin, premešamo in nadalje kuhamo, dokler zrna polente niso popolnoma mehka (približno 5 do 10 minut). Če je polenta pregosta, dodamo še vodo.

Skuhano polento enakomerno razporedimo po dnu steklene posode ali manjšega pekača, in sicer v približni debelini 1,5 cm, da jo bomo lahko ohlajeno enostavno narezali. Pustimo, da se polenta ohladi (najmanj pol ure).

Ohlajeno polento prevrnemo na desko in jo previdno vzamemo ven iz posode ter narežemo na enakomerne pravokotnike.

V ponvi, na malo višji temperaturi, segrejemo maslo. V vroče maslo položimo pravokotnike polente in pečemo na vsaki strani približno 5 minut (lahko tudi več), dokler zgornja plast polente ne postane zlatorjava in slastno hrustljava. V vroče maslo lahko za več okusa dodamo tudi malo rožmarina. Ko je polenta na obeh straneh zlatorjava, jo previdno odstranimo iz ponve in položimo na servirni krožnik ali desko.

Nato v isti ponvi, na visoki temperaturi, na hitro popečemo še rezine prekmurske šunke, da se ob robovih začne tvoriti skorja. Ko so rezine dovolj popečene, z njimi okrasimo hrustljavo polento in takoj postrežemo.

Namesto prekmurske šunke lahko polenti priložimo tudi popečen sir.

Dober tek!

Zanimivost

Prekmurska šunka je suhomesnat izdelek, ki je zaščiten z zaščiteno geografsko označbo. Je tradicionalna prekajena in sušena mesnina Prekmurja in se od kraškega pršuta loči po svoji obliki ter tehnoloških postopkih zorenja prašičjega stegna. Ima svojevrsten okus, ki preprosto navduši vse mesojedce.

Vas zanima več receptov?

Niste našli željenih izdelkov?
Pustite nam kontakt, da vas bomo lahko obvestili o novih izdelkih, receptih, akcijah in novih funkcijah na našem portalu.
Obvestite me
Vaših podatkov ne bomo delili z drugimi.
close-link