Ajdov krapec
Ajdov krapec, narečno tudi krópec, je tradicionalna slovenska slana ali sladka pogača, ki sodi med posebnosti Prlekije. Ta okusna pogača je izdelana iz tankega sloja ajdovega testa, razvaljanega v krogu ter obloženega s skuto in kislo smetano. A to je le ena iz velike skupine sladkih in slanih pogač, ki so jih poznale in pripravljale naše babice po vsej deželi.
Čas priprave
20 minut
Čas pečenja
30-40 minut
Skupni čas
60 minut
Sestavine
Testo:
– 200 g ajdove moke
– 100 g pšenične moke
– 2 dcl vrele vode
– sol
Nadev:
– 500 g skute
– 2 dcl kisle smetane
– 1 jajce
Postopek
Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, premešamo in počakamo, da se ohladi. Nato dodamo pšenično moko in vse sestavine zgnetemo v testo in razvaljamo v velikosti loparja. Na vrh damo skutni nadev. Pečemo na 180 stopinj pribl. 30-40 minut. Dober tek!